Se bildene fra Lokalmatdagen i september

Koselig med en tur med hest og kjerre.
Koselig med en tur med hest og kjerre. Foto: Louise Brunborg-Næss

Under ØKO-UKA 2019 samarbeidet DNT med Økologisk Norge og Breivolls Venner om en lokalmatdag på Breivoll Gård med påfyll både for hjerne og gane. 

I det varme sensommer-været lørdag 21. september  var det et yrende liv på Breivoll Gård. Her fikk man en følelse av "å gå litt tilbake i tiden", samtidig som man reflekterte rundt bærekraftig fremtid. For her var det bønder fra området som solgte egenproduserte matvarer i sine boder; honning, grønnsaker og kjøtt. Det ble laget wraps av et helgrillet, økologisk lam fra Gilde, sveivet over grillen.

I en av bodene kunne du kjøpe deg en kompostbøtte, liten nok til å ha på kjøkkenet og på fikseverkstedet til Ås Husflidslag lærte du å fikse klær. På Dumpster Diver-boden - boden med mat som matbutikker har kastet, traff vi på nyvalgt vararordfører i Ås, Marin Løken . 

Den flotte hestevogna tok runde på runde gjennom gården med gjestene. Barna var dessuten ivrige etter å ri på hest, kose med villsau og mate kaninene med gulrøtter. Mange voksne syntes det var morsomt å prøve å pløye åker på gamlemåten - med hest. Mange forsøkte seg på orienteringsløypa i skogen og kajakkene ved fjorden. Gårdskaféen i hovedhuset var åpen, og her var  det hele dagen kø for å kjøpe deilige, nystekte solskinnsboller og vafler.

Foto: Louise Brunborg-Næss

Fortid og framtid

Alle dyrene, matlagingen og matbodene skapte en følelse av å gå litt tilbake i tid.  Men temaet for dagen var framtiden.

Hvordan kan det å handle lokalt bidra til et mer bærekraftig samfunn?

Dette ble diskutert i en sofasamtale, eller «stabbursamtale», på trappa til stabburet, mellom blant andre representanter DNT, Ås MDG og Norgesgruppa. De var enige om at lokalmat bør bli enda lettere tilgjengelig i butikkene, og at det bør bli mer fokus på å servere mat med råvarer fra lokale bønder på restauranter, kaféer og lignende. Betjente DNT-hytter ble nevnt som gode eksempler, hvor man før måltidene forteller gjestene om maten de får servert  som er fisket, slaktet, melket eller plukket like i nærheten. 

En stor takk til alle som besøkte Breivoll Gård denne dagen - alle bidro til at det ble en så bra dag! 

Sofasamtale på stabburstrappe.
Sofasamtale på stabburstrappe. Foto: Louise Brunborg-Næss
Gøy å ri på hest!
Gøy å ri på hest! Foto: Louise Brunborg-Næss
Foto: Louise Brunborg-Næss
Turbo kom også på besøk til Breivoll.
Turbo kom også på besøk til Breivoll. Foto: Louise Brunborg-Næss
21. september ble det arrangert lokalmatdag på Breivoll.
21. september ble det arrangert lokalmatdag på Breivoll. Foto: Sandra Røssum
Noe byfolk sjelden gjør: Pløye med hest.
Noe byfolk sjelden gjør: Pløye med hest. Foto: Sandra Røssum
Foto: Sandra Røssum

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. oktober 2019