Bunnefjorden er en fantastisk perle for kajakkturer

Foto: Nina Einarson

Ønsker du å leie kajakk med Breivoll Gård som utgangspunkt finnes det mange fine turer du kan padle. Her kommer et turforslag fra ei som bor ved Breivoll og som tok våttkort hos oss i fjor sommer. På denne turen får du med deg flere av Bunnefjordens perler på en gang. 

Det er lørdag morgen og solen skinner, og vi får veldig lyst til å tilbringe dagen på sjøen i hver vår kajakk. Visste du at man kan leie kajakker på Breivoll Gård ved å kontakte de på breivoll@dnt.no? Jeg går inn på Breivoll sine sider og sender en e-post for å høre om det er ledige kajakker i dag. Etter bare få minutter plinger det inn en mail i innboksen min om at det er flere ledige kajakker. Vi blir ønsket hjertelig velkommen og kan komme i Gårdskafeens åpningstider for å hente ut utstyr og kajakker. For å kunne leie kajakk må du eller den du padler med ha godkjent våttkort.

Vi ankommer gården i tolvtiden og kjøper med oss noen ferske kanelsnurrer fra kafeen, og får litt veiledning før vi legger ut fra den flotte stranden i nordenden av friområdet nedenfor Breivoll Gård. Om bare en måned skal et splitter nytt kajakkanlegg stå klart med en flytebrygge med både naust og takterrasse. Vi gleder oss til å ta det i bruk, og ser frem til flere fine turer utover sommeren.

Vakre Sjødalstrand i full blomst

Målet for dagen er å padle til noen strender som ligger rett etter Sjødalstrand Gård. Vi kommer da til å forlate Ås kommune og padle inn i Nordre Follo kommune, til Svartskog. Der har vi fått høre at det ligger flere fine strender hvor det er lett å dra opp kajakkene samtidig som det er et fint å bade. Turen blir på ca. 4 km en vei og vi regner med å bruke drøyt en time rolig padling hver vei.

I dag er det litt vind, så vi vil nok ikke få den stille og rolige padleturen hvor du så vidt hører årene berører vannet og kajakken glir stille gjennom sjøen. Litt bølger blir det antakelig i dag og da er det lurt å ha på spruttrekk så vi ikke blir sittende der med fanget fullt av vann. Et godt spruttrekk bør være obligatorisk på padletur, og fint er det at Breivoll også har dette med i leieprisen. 

Se fiskeørn på nært hold

Det er langgrunt i begynnelsen av turen og vi erfarte at det var lurt å padle til venstre for den første øya vi kommer til og som heter Flatskjær. Denne og den neste øya som heter Tuskjær er begge fuglereservater som er fredet. Her er det viktig å holde god avstand slik at fuglene får hekke i fred, spesielt på denne tiden av året. Er du en fuglekikker og har en telelinse vil du kunne få se mange forskjellige arter hekke på disse to øyene.

Vi så ærfugl, gravand, fiskemåke og hettemåke, samt tjelden med sitt karakteristiske lange røde nebb. Ikke nok med det, vi fikk også et glimt av en fiskeørn oppe på himmelen. 

Til høyre for disse øyene ligger den koselige hyttegrenda med båtnaustene langs Strandengveien som fører til et lite friområde i Bogenbukta på Kjærnes. Her er det en fin mulighet til å padle inn på stranden og gå i land, om man har behov for å strekke litt på bena. Herfra har du også utsikt til den lille båthavna på Kjærnes. 

Dokka i Fjorden

Vi velger å padle videre nordover mot målet vårt og merker at så fort vi padler ut av Bogenbukta så blir sjøen mer urolig. Etter ca. 20 minutters padling kommer vi til Nebba Brygge. Ved siden av brygga er det en liten steinstrand hvor man kan dra opp kajakkene om man ønsker en liten rast.

Fra gammelt av gikk D/S Bundefjord i passasjertrafikk mellom Nesset og Christiania, senere Oslo. I hele 78 år fra 1875 til 1953 var fergen i drift. Dette var en avholdt ferge som derfor fikk klengenavnet «Dokka i Fjorden». Den siste rutebåten la til kai i Ås i 1967.

Vi padler videre fra Nebba og kommer forbi det «Gule sommerhuset» som var med i første sesong av Exit. Derfra kan vi skimte de flotte steintrappene med 278 trappetrinn som ble bygd av sherpaer fra Nepal og som sto ferdig i november i 2019. Denne turen er ypperlig å gå med Breivoll Gård som utgangspunkt og kan virkelig anbefales. (Se turtips Breivoll.)

Nå har vi full utsikt mot Oslo og kan skimte Holmenkollen, og vi nærmer oss målet for turen. På høyre side har vi Sjødalstrand Gård og kan se alle plommetrærne som snart står i full blomst, et vakkert syn. Det ligger flere små strender på rekke og rad her, og vi velger å padle inn der hvor det ikke er noen mennesker fra før. Nyter et godt måltid mat og tar en rask dukkert i det kalde vår-vannet. Det er greit å være oppmerksom på at det kan komme sønnavind på ettermiddagen, som gjør at turen tilbake blir litt mer slitsom. 

Flere padleturmuligheter

Det finnes mange fine turer du kan padle ut fra Breivoll. For eksempel kan du padle helt innerst i fjorden forbi kiosken på Nesset, eller padle over til Nesoddensiden og opp til Brevikbukta og videre til Solbukta. Det kan være lurt å krysse Bunnefjorden der det er smalt, da det er mye båttrafikk ut og inn av fjorden. Er du en erfaren padler er det fullt mulig å padle helt inn til Oslo via Ingierstrand og Hvervenbukta. Dette blir da en heldagstur.

Nyt sommeren her i den idylliske Bunnefjorden. Du kan leie kajakk ved å skrive en e-post til breivoll@dnt.no eller gå inn her å les mer om kajakkutleie og priser.

Slik kommer du deg til startstedet:

  • Bil: Du kan kjøre bil helt inn til Breivoll Gård ved å ta av fra Nessetveien og inn på Breivollveien. Langs Breivollveien finnes det flere parkeringsmuligheter. 
  • Buss: Gå av på Nesset. Derfra og inn til Breivoll Gård tar det ca. 15 minutter å gå. (Bussen fra Oslo bussterminal tar ca. 30 min). 
  • Sykkel: Fin asfaltert vei helt inn til Breivoll Gård bortsett fra de siste 100 meterne.

Turlengde:

  • Ca 4 km én veg.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 12. mai 2021